IT kompanije izvor nelegalnog softvera

Bez autora
Jul 11 2011

Deo srpskih firmi iz oblasti informacionih tehnologija koje prodaju hardver i softver jedan su od izvora piraterije u Srbiji, rezultat je „Majkrosoftovog“ istraživanja sprovedenog tokom proteklih 12 meseci u više od 500 firmi. Prodavci zaposleni u domaćim IT firmama kupcima često ne nude legalan softver, ne predočavaju prednosti korišćenja legalnog softvera, kao ni potencijalne rizike korišćenja piratskog. Na osnovu istraživanja koje je sprovedeno uvidelo se da postoji alarmantno visok procenat slučajeva u kojima prodavci kupcima direktno preporučuju ili čak nude instaliranje piratskog softvera. U periodu jul-septembar 2010. godine, čak 24 odsto IT kompanija je svojim korisnicima ponudilo opciju instaliranja piratskog softvera, dok je 37 odsto ponudilo računar bez operativnog sistema. S druge strane, u istom periodu 40 procenata IT firmi ponudilo je računar s legalnim operativnim sistemom. Podaci istog istraživanja, za period januar-jun 2011, pokazuju da je 16 odsto IT firmi preporučilo ili nudilo korisnicima piratski softver uz računar, a da je dodatnih 16 procenata ponudilo računar bez operativnog sistema, dok je 68 odsto firmi ponudilo računar s legalnim operativnim sistemom.

IT kompanije izvor nelegalnog softveraDeo srpskih firmi iz oblasti informacionih tehnologija koje prodaju hardver i softver jedan su od izvora piraterije u Srbiji, rezultat je „Majkrosoftovog“ istraživanja sprovedenog tokom proteklih 12 meseci u više od 500 firmi.

Kako za „Blic“ kaže Miloš Blagojević, rukovodilac razvoja poslovanja u toj kompaniji, prodavci zaposleni u ovim domaćim IT firmama kupcima često ne nude legalan softver, ne predočavaju prednosti korišćenja legalnog softvera, kao ni potencijalne rizike korišćenja piratskog.

- Na osnovu istraživanja koje smo sproveli uvideli smo da postoji alarmantno visok procenat slučajeva u kojima prodavci kupcima direktno preporučuju ili čak nude instaliranje piratskog softvera! U periodu jul-septembar 2010. godine, čak 24 odsto IT kompanija je svojim korisnicima ponudilo opciju instaliranja piratskog softvera, dok je 37 odsto ponudilo računar bez operativnog sistema. S druge strane, u istom periodu 40 procenata IT firmi ponudilo je računar s legalnim operativnim sistemom - navodi Blagojević.

Podaci istog istraživanja, za period januar-jun 2011, pokazuju da je 16 odsto IT firmi preporučilo ili nudilo korisnicima piratski softver uz računar, a da je dodatnih 16 procenata ponudilo računar bez operativnog sistema, dok je 68 odsto firmi ponudilo računar s legalnim operativnim sistemom.

- Ovi podaci pokazuju da domaće IT firme više pažnje poklanjaju legalnim softverima, iako je procenat onih koji nude piratske programe i dalje prilično visok. Ovakvo poboljšanje rezultat je značaja koji su mediji i država poklonili pitanju smanjenja softverske piraterije, kao i formiranja posebne jedinice za kontrolu legalnosti softvera u okviru Poreske uprave - objašnjava Blagojević.

Nažalost, usled neadekvatne informisanosti potrošača o prednostima legalnog softvera, kao što su dodatni troškovi, kao i činjenice da se korišćenjem piratskog softvera krše propisi iz ove oblasti, imamo situaciju u kojoj IT firme još mogu neometano da promovišu i nude piratske sadržaje, nanoseći time štetu svim činiocima u lancu: državi, korisnicima i proizvođačima softvera.

- U cilju zaštite potrošača i sprečavanja daljeg širenja piraterije u Srbiji, kompanija „Majkrosoft“, koristeći metod „tajnog kupca“ (tzv. mistery shopper), od 1. jula krenula je u novu kontrolu prodajnog kanala. Treba pomenuti da stopa sofverske piraterije u Srbiji već tri godine iznosi 74 odsto, što znači da tek svaki četvrti računar ima legalan softver, što nas uz Albaniju i Crnu Goru stavlja u red zemalja s najvišom stopom softverske piraterije u Evropi - objašnjava Blagojević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik